Dye Tabrett Architects

Kent Village

Entrance to the house is through a walled courtyard, leading into a new double height hall with curved staircase and galleried landing.  Small front and rear extensions make a simple T-shaped plan.  The old cellular layout was opened up to create generously proportioned, interlinking reception rooms orientated to the garden.  A pergola on the south elevation diffuses strong sunlight and extends the living space into the garden.

Working with a local proactive main contractor the existing house was stripped to its shell and upgraded using environmental construction methods with low maintenance materials - larch cladding, a slate roof with solar panels, sheep's wool insulation, underfloor heating below oak and stone flooring and a double-sided woodstove.  Bespoke fitted furniture was designed together with the client and made in close collaboration with a local joiner.
 
This project successfully exceeds the initial aims and expectations through close collaboration between the Architect, client and the main contractor.   The end result is a well proportioned, calm and contemporary home, which responds to its setting and effortlessly embraces this unique garden.